JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST:s kiselkarbidfabrik hamnar i Italien

Det har varit en inofficiell hemlighet sedan i våras men nu bekräftar ST Microelectronics att företagets fabrik för kiselkarbidskivor hamnar i Catania, på Sicilien.

ST köpte svenska Norstel för snart tre år sedan och fabriken i Norrköping är numera fylld till bristningsgränsen med ugnar och andra maskiner som tillverkar kiselkarbidswafers på 150 och 200 mm. Delar av produktionen är igång dygnet runt men företaget behöver ännu mer tillverkningskapacitet. Målet är att 40 procent av skivorna ska vara tillverkade internt år 2024.

Bygget av den nya fabriken i Catania drog igång redan i våras och nu berättar företaget att investeringen är på 730 miljoner euro under fem år.

I Catania finns också ST:s största fabrik för tillverkning av kiselkarbidkomponenter. Ytterligare en har relativt nyligen tagits i drift i Singapore.

Produktionen ska starta redan nästa år. Till att börja ska den nya waferfabriken leverera substrat på 150 mm men planen är att snabbt gå över till 200 mm.

Den processen är i princip färdigutvecklad i Norrköping som framöver ska fungera som utvecklingscentrum. Plus att den ska tillverka så kallade seed-wafers som utgör basen vid tillverkning av de kiselkarbidkristaller som sedan sågas upp i wafers.

Du kan läsa ett längre reportage om Norrköpingsfabriken i senaste numret av Elektroniktidningen (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)