JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Version 1.0 av Matter klubbad

Den 4 oktober släpptes den första versionen av Matter, det IP-baserade protokoll som ska få alla saker i det smarta hemmet att prata med varandra. Ikea, Schneider, Nordic Semi, Infineon och många, många fler har släppt eller släpper inom kort produkter.

Matter drivs formellt av The Connectivity Standards Alliance som har ett enormt brett stöd av allt från halvledartillverkare till konsumentföretag och globala teknikföretag.

Medlemslistan upptar över 550 namn inklusive Amazon, Apple, Assa Abloy, Google, Huawei, Ikea, Infineon, LG Electronics, Nordic Semiconductor, NXP, Oppo, Samsung, Schneider, Signify, Silicon Labs, ST Microelectronics och Texas Instruments.

Kort beskrivet är Matter som esperanto, det kan koppla ihop saker som utvecklats för Thread, wifi och Ethernet samtidigt som det använder Bluetooth LE för konfigurering.

Ikea släpper exempelvis en hub för det smarta hemmet kallad Dirigera inom kort. Den ersätter Trådfri och klarar trådlös kommunikation enligt Wi-Fi, Zigbee och Thread plus trådad Ethernet.

I nästa nummer av Elektroniktidningen kan du läsa en längre artikel om Matter, har du inte en prenumeration kan du teckna en kostnadsfritt här (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)