JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nästa serbiska cellfabrik slovakisk

Slovakiska blivande batteriproducenten Inobat har tecknat en avsiktsförklaring med Serbien om att producera 32 GWh-elbilsbattericeller där.

Inobat ska producera 4 GWh i Serbien år 2025 till en kostnad av 350 miljoner euro. Det ska följas av fler 4 GWh-moduler till samma styckepris.

Serbien bidrar med 419 miljoner dollar i finansiering av olika slag. 

Det har bara gått en månad sedan Inobat tecknade en liknande avsiktsförklaring för Valladolid i Spanien. Inobat hade en ambitiös plan när Elektroniktidningen talade med företaget i somras och om möjligt tycks ambitionerna ha skruvats upp ytterligare ett snäpp.

Inobat har härmed ambitioner eller färdiga planer för battericellsproduktion på hemmaplan i Slovakien, men även i Spanien, Serbien, Storbritannien, Indien och USA.

Elektroniktidningen har bett Inobat om en aktuell sammanfattning av platser, volymer, datum och grad av säkerhet. 

En order från lufttaxibolaget Lilium, en av Inobats första kunder är enligt nyhetsbyrån Reuters värd 500 miljoner euro till år 2030.

För mera data om Inobats, styrkor, kompetenser, investerare, kunder och partners: läs Elektroniktidningens intervju från i somras (länk).

Det här blir inte Serbiens första battericellsfabrik. Serbien kommer snart att ha en av Europas allra första europeiska battericellsfabriker i drift.

Den har redan producerat sina första LFP-cell och ska ha leveranser av provexemplar till kund första kvartalet nästa år. Den drivs av serbiska Elevenes som är en spinoff från Al Pack – en kanadensisk tillverkare av aluminiumfolie.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)