JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nästa finska Risc V-krets i februari

Det finska projektet Soc Hub gör tapeout på sin andra Risc V-krets i februari. Målet med konsortiet Soc Hub är att standardisera IP för ett ekosystem för systemkretsar kring Tammerfors i Finland.

Nokia och Tammerfors universitet leder konsortiet som har ytterligare sju företag som medlemmar. Finansieringen kommer från Business Finland. 

För medlemsföretag är projektet en möjliggörare till att överhuvudtaget våga sig på att designa en systemkrets. Designerna blir mallar som de senare hoppas kunna skrädddarsy egna tillämpning inom områden som 6G, AI, bildbehandling och säkerhet.  

Soc Hub är ett kollaborativt projekt med 60 experter som samarbetar dagligen i ett öppenkodsverktyg vid namn Kactus2 IP-XACT, utvecklat på Tammerfors universitet.

Konsortiet siktar på att kunna producera ett chip per år. Det tempot i sig är också en del av målet – arbetssättet för att göra det möjligt. En annan effekt är att projektet hjälper bygga ett ekosystem för systemkretsar kring Tammerfors.,

Kretsen Tackle har  programmerbar DMA-kontroller, stöd för LP-DDR2-minne och High Speed Serdes. Det mäter 4 kvadratmillimeteroch levereras i en QFN med 88 stift. Det tillverkas av TSMC i 22 nm Ultra-Low Leakage. 

Nästa chip ska heta Headsail och ska tejpas ut hösten 2023. Det ska vara optimerat för högprestandaberäkningar med låg strömförbrukning.

Det första chipet hette Ballast och gjorde tape out i somras.

Övriga medlemmar i konsortiet är Core HW, VLSI Solution, Flexibilis, Procemex, Wapice och Cargotec.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)