JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bara en av fem vet vad EMC är

Elsäkerhetsverket har låtit Kantar Sifo göra en undersökning hos privatpersoner om de är medvetna om att det kan finnas EMC-störningar och om de i så fall upplevt några. Bara en av fem förstod frågan.

– Främsta argumentet till att privatpersoner inte har hört talas om begreppet är bristen på lättillgänglig information, säger Emma Bergström på Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Endast 22 procent av de privatpersoner som ingick i undersökningen hade hört talas om begreppet EMC-störningar. Knappt två av tio hade upplevt störningar. Elsäkerhetsverket bedömer att det finns ett stort mörkertal eftersom kunskapen om EMC-störningar är så låg bland privatpersoner.

Undersökningen genomfördes i december i fjol och 1091 personer mellan 18 och 79 år deltog i webbintervjuer som gick ut på att kartlägga hur omfattande problemet med elektromagnetiska störningar är i samhället.

– I praktiken kan en störning visa sig genom att bilens fjärrkontroll inte fungerar som den ska i samband med att grannens robotgräsklippare klipper gräsmattan. EMC är den elektriska utrustningens förmåga att fungera tillsammans i sin omgivning, utan att skapa oacceptabla störningar för annan utrustning, säger Emma Bergström.

Villor, radhus och lägenheter är enligt undersökningen den miljö där flest personer har identifierat störningar. Det handlar främst om hemelektronik såsom laddare, TV-apparater, mobiltelefoner och radio. Även radioutrustning som exempelvis fjärrkontroller, WLAN, Wifi och jaktradio har visat sig utsatta för störningar.

Den snabba utvecklingen av kraftelektronik och digitalisering gör att allt fler produkter orsakar störningar, ett exempel är också exploateringen av solceller. Bara en av tio är medveten om att solcellsanläggningar kan vara en störkälla ur EMC-perspektiv, skriver Elsäkerhetsverket.

Rapporten finns här som en Powerpointpresentation (länk).

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus