JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ledande bläck för solceller, kondensatorer, skärmar och transistorer

Norrköpingsbaserade n-ink tar in 13,3 miljoner kronor för att skala upp försäljningen och vidareutveckla sitt miljövänliga och n-dopade polymermaterial för tryckt elektronik.

Solceller, superkondensatorer, bildskärmar och transistorer är några av tillämpningarna där n-inks ledande bläck passar. Precis som antyds av namnet är det av n-typ och uppges ha lika bra elektriska egenskaper som organiska material av p-typ.

Dessutom är tillverkningsprocessen miljövänlig utan giftiga kemikalier plus att produkten är lätthantering i tryckprocessen och resultatet stabilt.

Bakom innovationen ligger tio års arbete av professor Magnus Berggren och docent Simone Fabiano och deras forskarteam vid Linköpings Universitet.

Bolaget ska nu vidareutveckla och sälja sitt bläck till stora kemi- och elektronikföretag. I en första fas fokuserar n-Ink på tre vertikaler - polymerer, kondensatorer och solceller. Företaget har redan ett antal kunder som köpt mindre mängder för analys och utvärdering.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)