JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nästa 5G-auktion i september

Om allt går enligt planerna kommer Post- och Telestyrelsen att auktionera ut frekvensbanden på 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz den 19 september. Redan 27 februari vill PTS ha in synpunkter på villkoren och reglerna.

Precis som i den förra 5G-auktionen blir det inte tillåtet att bygga nät med kinesiska produkter.

I förslaget finns också villkor på täckning och utbyggnad för att förbättra dagens mobila yttäckning inklusive täckning längs de mest trafikerade tågsträckorna.

– Målsättningen med tilldelningen är att frekvenserna ska användas och bidra till den fortsatta digitaliseringen av Sverige på ett säkert sätt. PTS bedömer att de två täckningskraven tillsammans ger en god effekt på de täcknings- och kapacitetsbrister som myndigheten har identifierat i sin uppföljning av bredbandsmålen, säger Anna Beckius, chef PTS enhet för spektrumanalys, i ett pressmeddelande.

De regler som PTS föreslår för auktionsförfarandet innebär bland annat att:

  • Ett spektrumtak på 2×20 MHz tillämpas vid tilldelningen av 900 MHz-bandet och att ett spektrumtak på 120 MHz tillämpas vid tilldelningen av 2,1 GHz- och 2,6 GHz-banden. Spektrumtaket innebär att ingen budgivare kan bjuda på mer än den angivna mängden frekvensutrymme.
  • Auktionsförfarandet består av en klockauktion och en placeringsdel. I klockauktionen bestäms hur mycket frekvensutrymme varje budgivare erhåller och i placeringsdelen bestäms var i respektive frekvensband erhållen frekvensmängd placeras.

Mer om de föreslagna villkoren finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)