JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Här är nästa norska gigafabrik

En miljardär, Lars Helge Helvig, ligger bakom nästa norska fabrik för litiumjonbattericeller. Vid sin sida har han den tidigare vd:n för norska cellfabriken Morrow, Terje Andersen.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Elinor Batteries heter det nybildade bolaget. Sedan tidigare finns Freyr och Morrow i Norge. De grundades 2018 respektive 2020. Panasonic annonserade 2020 ett projekt med Hydro, men det lades ner efter ett år.

Freyr i norr (Mo i Rana) och Morrow i syd (Arendal) får sällskap av Elinor i Mellannorge (Orkland). År 2024 ska bygget starta. Produktionen ska vara igång 2026. Slutmålet är 40 GWh på 2500 anställda.

Lars Helge Helvig är tidigare känd för sina investeringar i vindkraft och elbilsladdare. Hans bolag Valinor har redan lagt ett tvåsiffrigt miljonbelopp på att utveckla Elinor och dess första fabrik.

En cellfabrik för 30 miljarder kronor kan Lars Helge Helvig inte bygga helt för egna pengar, han hoppas på fler investerare och på att att staten ska stå för en del kostnader och garantier, som den gjort med andra norska batteriprojekt.

Vd Terje Andersen rekryteras från Morrow, en annan norsk cellsfabriksbyggare.

Elinors fabrik hamnar i indu­striparken Eiktyr i Orklands kommun, 40 km från Trondheim. Marken förvärvades för ett år sedan.

Bygget sker i tre etapper. Den första anläggningen börjar byggas 2024 och ska tas i bruk år 2026. Fabriken ska till slut ge cirka 2 500 arbetstillfällen.

Energilager är den första tillämpningen. Det är samma spår som Freyr valt. Båda ska tillverka LFP-batterier. De flesta annonserade gigafabriker hittills i Europa har siktat på transport, och har typiskt fordonstillverkare som kunder eller till och med ägare. Elinor räknar upp tillämpningar inom kraftnät, byggnader, industri och laddinfrastruktur.

Mycket av projektet är delegerat till Sintef, ett forskningsinstitut med huvudkontor i Trondheim, en timme med bil från Orkland.

Sintef är en central aktör i batteri-Norge. Det har redan hjälpt Freyr att realisera dess batterikemi. Elinor får en flygande start med Sintef och kan börja producera prototyper (A-samples) redan nu i vår. Det betyder att Elinor snabbt kan kvalificera sig hos kunder.

Sintef bygger redan ett batterilabb som kommer att vara färdigt just i tid för Elinors behov.

Samarbetet mellan Elinor och Sintef omfattar även produktionsteknik, infrastruktur och projektledning.

Terje Andersen

Landet Norge sponsrar sitt batteriekosystem med samma iver som EU. Landet kan med viss fog hävda sig ha världens billigaste och renaste el. Och i Orkland ska elen vara som allra billigast, enligt Elinor.

– Det finns ingen bättre plats i världen att producera hållbara batterier på än centrala Norge, säger Terje Andersen.


BILD: Elinor Batteries och Geir Mogen

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus