JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northstar: Innovationsprogram för 5G i industrin

5G med network slicing och positionering är två funktioner i Ericsson och Telias färska innovationsprogram Northstar. Först ut blir testbanan Astazero där fokus ligger på fordonsindustrin.

Grunden i programmet är Telias nya core-nät för 5G i kombination med företagets publika radionät för 5G. Deltagarna kan också bygga lokala radionät på en testsajt och ansluta dessa till core-nätet.

Telia och Ericsson kommer att förvalta och utveckla nätet samt stötta de partners som deltar i det EU-stödda programmet.

Ett område som ska utforskas är så kallade transportkorridorer. Det innebär att uppkopplade fordon som lastbilar färdas fram och tillbaka mellan två inhägnade områden, exempelvis en hamn och en logistikterminal.

Fordonen kommer under resan behöva byta uppkoppling mellan lokala, dedikerade 5G-nät och det publika 5G-nätet. Ambitionen är även att testa hur uppkopplingen fungerar när fordon färdas över landsgränser.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)