JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storbritannien: Gärna fjärrstyrning men inte alltför fjärran

Du får inte lämna ön om du vill fjärrköra en bil som rullar på allmän väg i Storbritannien. Det är ett förslag från en brittisk lagkommission.

Ingen fjärrkör bilar i skarp trafik ännu, bara på avgränsade områden som industrier. Men för att föregripa föreslår nu en brittisk kommission att du tillsvidare måste hålla dig kvar på det brittiska fastlandet om du vill fjärrstyra en bil som rullar på allmän väg.

Problemet är juridiskt. Det är oklart hur lagar skulle kunna tillämpas över gränser. Det krävs nya internationella avtal innan utvecklingen kan få gå vidare, tycker kommissionen.

Ingen vet när fullt självkörande bilar blir verklighet. Därför är fjärrstyrning en idé som många arbetar med. En av idéerna är att hämta och leverera hyrbilar via fjärrstyrning.  

Kommissionen föreslår även att fjärrstyrning på allmän plats ska kräva specialtillstånd och att föraren ska ha samma ansvar oberoende av var den befinner sig. 

– Fjärrkörning är en spännande teknik, men innan vi sätter fjärrstyrda bilar på brittiska vägar måste vi se till att hantera säkerhetsfrågorna via stark lagstiftning, säger kommissionens Nicholas Paines.

Förbudet ska endast gälla tillsvidare. På sikt är tanken att ta fram ett mer komplett lagstiftning kring fjärrkörning. 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus