JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enklare anmäla EMC-störningar

Elsäkerhetsverket har lanserat en e-tjänst som ska göra det lättare att anmäla elektromagnetiska störningar. Det gäller både för anläggningar och enskilda produkter.

– I och med lanseringen av den nya e-tjänsten hoppas vi få en bättre överblick över vilka problem som finns med EMC-störningar kring elanläggningar och tillhörande komponenter. Det ger oss möjlighet att öka vår kunskap och bli bättre på att arbeta förebyggande, säger Rolf Källkvist elinspektör vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Den snabba utvecklingen av kraftelektronik och digitalisering gör att allt fler produkter orsakar störningar, ett exempel är solceller som kan skapa störningar om installationen inte görs på rätt sätt.

Ett annat exempel är att bilens fjärrkontroll inte fungerar som den ska när grannens robotgräsklippare klipper gräsmattan.

Problemen med EMC-störningar kan uppstå vid fel i konstruktionen, vid tillverkningen av komponenten eller vid felaktig installation. EMC-störningar kan även uppkomma i elanläggningar och i komponenter som har åldrats.

Den nya e-tjänsten är ett komplement till de befintliga e-tjänsterna ”Anmäl brister i en elanläggning” och ”Anmäl en produkt”. Formuläret är speciellt anpassat för anmälan av en störande elanläggning eller en elprodukt i en elanläggning.

– När vi får in en anmälan om en EMC-störning gör vi en granskning av innehållet och därefter beslutar vi om ett tillsyns- eller marknadskontrollärende ska startas. Vilka anmälningar som leder till att ett ärende startas beror bland annat på graden av störning samt vilken risk som störningen bedöms kunna innebära, säger Rolf Källkvist.

• Här kan du anmäla en störande elanläggning eller en elprodukt i en elanläggning.

• Här kan du anmäla en störande eller farlig elprodukt som inte är en komponent i en elanläggning, exempelvis hushållsapparater.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)