JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Timrå får Europas största grafitfabrik

Northvolt får ytterligare en underleverantör i Sverige. Prislappen på Shanghai Putalais första europeiska fabrik för anodmaterial är 13 miljarder kronor och den väntas ge 1900 jobb i Torsboda industripark i Timrå, två mil norr om Sundsvall.

Fabriken ska tillverka artificiell grafit till anoder till Northvolts battericeller till elbilar.

Den planerade årsproduktionen är till att börja med 50 000 ton anodmaterial vilket räcker till 50 GWh battericeller vilket är strax under den planerade slutkapaciteten på Northvolts första fabrik. Och allteftersom Northvolt skalar upp sin produktion planerar Putalai att matcha.

Därmed har fyra underleverantörer etablerat sig i Sverige: Putalai i Timrå, kinesiska Senior Technology Material i Eskilstuna samt sydkoreanska Dongjin och kinesiska Kedali grannar till Northvolt anläggning i Skellefteå.

Business Sweden har som vanligt hjälp till genom att få leverantören att känna sig trygg med att investera i Sverige. Northvolts Alexander Streif håller koll på bolagets leverantörer och hoppas och tror att ännu fler av dem kommer att hitta till Sverige.

 Att fabriken drivs av svensk klimatren elektricitet betyder att Northvolt kan trimma ytterligare på klimatnotan för sin produktion. Anodmaterial importerat från Kina skulle kunna haft ett upp till nio gånger större klimatavtryck, enligt affärstidningen Financial Times.

Putalai tillsammans ytterligare tre kinesiska bolag levererar hälften av den globala marknadens anodmaterial. Bland Putalais existerande kunder finns CATL, LG och Samsung. Syntetiska anoder tros vara framtiden och Puatali är Kinas ledande producent av sådana. Även anodmaterial på naturlig grafit finns i Putalais sortiment.

Det är Kina som idag dominerar ekosystemet för batterier till elbilar. Både USA och EU storsatsar för att bygga upp egna ekosystem. Även om det lyckas kommer det att ta många år.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)