JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan satelliter ringa brandkåren

Närmare bestämt är det väderlekstjänsten SMHI som nu kan kontakta SOS Alarm när dess vädersatelliter upptäcker en signatur av värme och synligt ljus som indikerar brand i skog och mark.

Förhoppningen är att kunna upptäcka fler bränder tidigare. Ju tidigare, desto mindre hinner branden växa till sig

Satelliternas förmåga testades i fjol och då visade sig 89 procent av indikeringarna vara äkta.

Det som adderas nu är en direktförbindelse mellan SMHI och SOS Alarm. Kommunala räddningstjänster får därefter sina larm från systemet Coodcom.

Tekniklösningen är enkel. SMHI gör sitt jobb på beställning av MSB.

Tidigare – och fortfarande – används flygplan för att söka efter bränder. De planen har just börjat sina flygningar för säsongen.

Planen upptäckte 105 bränder i fjol. Satelliterna upptäckte 108 varav 39 i skog och mark. Det vanligaste är att det är allmänheten som upptäcker en skogsbrand.

Satelliterna kan ge falska larm för solblänk i exempelvis stora ljusa plåttak (såsom ladugårdar), stora växthusaläggningar och stora solpaneler.

Detektionen sker i vädersatelliterna NOAA-20 och Suomi-NPP. De har VIIRS-instrument (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) som detekterar både infrarött och synligt ljus

Eftersom satelliterna har polära omloppsbanor går bränder enbart att detektera mitt i natten och mitt på dagen. Tyvärr startar de flesta bränder i skog på eftermiddagar.

Även molnighet begränsar möjligheten att upptcäka brand. Liksom årstid – chansen är mindre på sommaren på grund utomhustemperaturen. Branden i sig har också en påverkan från dess temperatur/effektutveckling och yta.

Osäkerhet i positionering varierar med på satellitens scanningsvinkel relativt branden. Max osäkerhet är cirka 600 meter. Oftast är osäkerheten betydligt mindre.

Värmekällor i tätorter och industrier filtreras bort.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)