JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Läcka från Google: Vi utmanas av AI i öppen källkod

Det är inte Open AI som är vår stora konkurrent inom AI, utan öppen källkod. Det hävdar en senior utvecklare i en intern analys som snurrat runt på Google under den senaste månaden.

Google och de andra IT-jättarna håller på att tappa den kommersiella kontrollen över de stora språkmodellerna. Det hävdas i en intern analys som läckt från Google.

Problemet är öppen källkod – den har plötsligt blivit konkurrenskraftig med IT-jättarna trots sin betydligt mindre budget.

Brevet finns här. Det läckte ut via Discord och skrevs av en senior utvecklare vid namn Luke Sernau, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Det har delats på Google under en månad och till sist läckt ut.

Utvecklingen inom området språkmodellering går extremt fort just nu. Detta trots att de allra största modellerna varit förbehållna IT-bolag med stora resurser eftersom det krävs enorma beräkningsresurser för att träna upp modellerna.

Men det verkar inte stämma längre, om man får tro Luke Sernau. Genombrott skedde när parametrarna till Metas jättemodell Llama läckte ut. Det startade en våg av utveckling av öppna verktyg baserade på Llama.

Google har varit stressat över att försöka komma ikapp konkurrenten Open AI, bakom Chat GPT. Men öppen källkod är på väg att gå ikapp dem båda, hävdar Luke Sernau.

Möjliggörare nummer två är att det har blivit möjligt att träna upp mindre men konkurrenskraftiga språkmodeller på vanliga pc-grafikkort.

Prestandan på öppna nät ökar snabbt. Källa: Vicuna

– De gör saker med 100 dollar och 13 miljarder parametrar som vi kämpar med för 10 miljoner dollar och 540 miljarder. Och de gör det på veckor, inte månader, skriver Luke Sernau.

Det går nu att köra stora språkmodeller på persondatorer och till och med mobiler.

Privatpersoner kan dessutom ignorera etiska och juridiska komplikationer kring hur modellerna kan användas.

– Vem skulle betala för en Google-produkt med begränsningar om det finns ett gratis alternativ av hög kvalitet utan begränsningar? skriver Luke Sernau.

Mjukvarukonsulten Christian Landgren, känd för Öppna skolplattformen, ser en möjlighet för Europa i en utveckling mot kraftfull AI i öppen källkod.

– Det här gör att vi i Europa har en unik möjlighet att ta tillbaka en hel del affärer som idag går till USA.

– Europa vinner på en öppen och decentraliserad struktur eftersom vi saknar det ekosystem för finansiering som USA har och vår marknad är mer fragmenterad. Om värdet kan skapas lokalt gynnas våra små ekonomier och vi får en starkare digital suveränitet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)