JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronisk näsa provar vin

Med hjälp av sensorer, signalbehandling och mjukvara har forskare vid högskolan i Gävle tagit fram ett system som kan bedöma kvaliteten på ett rödvin. Tekniken kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, skriver högskolan.

– Potentialen ökar hela tiden med hjälp av AI, säger forskaren José Chilo i ett pressmeddelande.

Tekniken är inte ny, den har använts till allt ifrån att upptäcka sprängmedel till att känna om en person insjuknat i en allvarlig sjukdom. José Chilo har forskat i ämnet i över 20 år i samarbete med KTH och bland annat tagit fram en modell som kan ta reda på om vatten är drickbart.

Det som Chilo nu utvecklat i samarbete med forskare från Spanien, är inriktat på vin eller mer exakt halten av ättiksyra i rödvin. Ättiksyra bildas när alkohol oxiderar och finns i låga halter i allt vin. Men koncentrationen av ättiksyra kan bli för hög under vinframställningen eller när vissa viner lagrats för länge, vilket riskerar att göra vinet odrickbart.

Lite förenklat mäter Josés elektroniska näsa hur ättiksyrehalten förändras i ett vin över tid, och förutom förbättrad mjukvara har den en ny komponent som blåser in luft tillförts vid sensorerna. Det här skiljer den åt jämfört med andra prototyper med liknande användningsområde.

– Vi fick ett bättre och mer tillförlitligt resultat med hjälp av syretillförsel, som gör att ämnen frigörs från vinet. Man kan jämföra med när en sommelier luftar vin före provsmakning, säger José Chilo.

Tillförlitligheten är hög, men metodens största konkurrensfördel är snabbheten.

Den nya elektroniska näsan är en prototyp som framför allt är tänkt att kunna användas vid vinframställning, men den har också potential att bedöma kvaliteten på ett lagrat vin.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)