JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppgift: Frankrikes fjärde gigafabrik taiwanesisk

Dunkirk kommer att få ytterligare en battericellsfabrik. Det hävdar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till två anonyma källor. Det är taiwanesiska Prologium som bestämt sig för att sätta ner sina bopålar här.

Det blev känt i höstas att Prologium tänkte bygga cellfabrik i Europa och nu är alltså skönhetstävlingen avgjord, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Detta är Frankrikes fjärde annonserade gigafabrik. Japanska Envision AESC planerar 30 Gwh i Douai, franska ACC 40 GWh i Douvrin, franska Verkor 50 GWh i Dunkrik, och nu alltså även taiwanesiska Prologium i Dunkirk.

Hur många GWh? Det framgår inte av Reuters notis. Men investeringen är på 5,2 miljarder euro till 2030, så uppskattningsvis 60 GWh, som Northvolt i Skellefteå.

Å andra sidan angavs i september en investering på 8 miljarder euro, och en slutvolym på 120 GWh. En rimlig gissning är att båda uppgifterna stämmer, att det finns ett flera etappmål.

Men vi får se vad Emmanuel Macron säger på fredag, då han enligt Reuters källor kommer offentliggöra planerna. Idag har han ingen kommentar.

Fabriken ska tillverka solid-state-batterier.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus