JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia låter dig köpa en skiva 5G

I ett försök på huvudkontoret i Esboo utanför Helsingfors har Nokia visat att en användare med en mobil som kör Android 14 kan beställa och aktivera en garanterad kvalitet på uppkoppling av sin operatör. Inget sägs dock om när tjänsten kan bli kommersiellt tillgänglig.

I augusti förra året skickade Nokia och Ericsson ut separata pressmeddelanden om att Android 13 fungerade alldeles utmärkt för att servera fler olika skivor av mobilnätet till en och samma mobiltelefon. I praktiken innebär det att olika appar i mobilen kan tilldelas uppkoppling med olika karakteristik avseende bland annat datatakt, fördröjning och säkerhet.

Tekniken kallas URSP (User Equipment Route Selection Policy) och fanns redan i Android 12 men har förbättrats i den uppdaterade versionen av operativsystemet. Exempelvis ska varje mobil kunna hantera upp till fem olika skivor parallellt.

Nu har Nokia tagit tekniken ett steg till. Med Android 14 kan användaren på egen hand beställa och aktivera ”skivor” med en viss prestanda. Det kan vara värt pengarna för den som exempelvis spelar spel eller ska delta i ett viktigt jobbmöte.

Nokia säger dock inget om när tjänsten kan bli kommersiellt tillgänglig.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)