JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 5G lyfter operatörernas intäkter

Det finns ungefär 240 stycken 5G-nät i drift runt om i världen men bara 35 operatörer har tagit nästa steg och infört 5G SA. Den senaste upplagan av Ericsson Mobility Report visar också att 5G verkar göra oss villiga att betala mer för mobilabonnemanget, att döma av operatörernas ökande intäkter.

Det handlar inte om några dramatiska siffror, men det är heller inte att vänta för en så mogen och i mångas ögon överetablerad bransch. Ericsson har tittat på de 20 största 5G-marknaderna (nej, Sverige ingår inte) och kommit fram till att operatörerna i dessa länder i snitt ökat omsättningen med 7 procent de senaste två åren.

De 20 länderna är Australien, Bahrain, Kina, Danmark, Finland, Hongkong, Irland, Japan, Kuwait, Monaco, Norge, Qatar, Saudiarabien, Singapore, Sydkorea, Schweiz, Taiwan, Förenade Arabemiraten, Storbritannien och USA.

Enligt Ericsson medför 5G möjlighet för operatörerna att erbjuda större dataplaner och högre datatakter i kombination med en bättre användarupplevelse vilket gör oss konsumenter villiga att acceptera högre priser.

5G kommer också att öppna för nya tjänster som operatörerna ännu inte hunnit implementera men som har potentialen att öka intäkterna ytterligare.

Ericsson har också uppdaterat prognosen för antalet 5G-abonnemang, företaget spår nu att det kommer att finnas 1,5 miljarder i slutet av året vilket är 500 miljoner fler än i slutet av 2022.

Tillväxten kommer att fortsätta vara brant, år 2028 förväntas det finnas 4,6 miljarder 5G-abonnenter.

Rapporten finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)