JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel blir kund till sig självt

Från och med nästa år blir alla Intels enheter som utvecklar kretsar, kunder till företagets halvledarfabriker. Dessutom kommer de att redovisa resultatet på sista raden separat. Baktanken är att effektivisera verksamheten och bereda väg för externa kunder till foundryverksamheten, skriver Digitimes Asia.

Det var under ett seminarium för investerare den 21 juni som organisationsförändringen presenterades. Den liknar det AMD gjorde år 2008 men med den stora skillnaden att Intel stöper om sina fabriker till det som kallas IFS, ett helägt foundry som ska betjäna både interna och externa kunder.

I AMD:s fall knoppades tillverkningen av och döptes om till Globalfoundries.

I det nya Intel som startar 1 januari nästa år blir de produktutvecklande enheterna, som processorer, serverkretsar, AI-kretsar, nätverkskretsar och allt annat, kunder till foundrydelen. Men de kan också välja ett externt foundry. Enligt Digitimes står extern produktion redan idag för ungefär 20 procent av Intels behov av wafers.

Förändringen är tänkt att öka effektiviteten när produktenheterna får betala vad det kostar. Ambitionen är att foundrydelen ska ha en bruttomarginal på 60 procent och ett rörelseresultat på 40 procent. För att komma dit ska tre miljarder dollar sparas redan i år och åtta till tio miljarder fram till 2025.

Det kan sättas i relation till att Intels foundrydel väntas omsätta 20 miljarder dollar nästa år och därmed vara större än Samsung, men klart mindre än TSMC.

Ett exempel på sparpotential är att kostnaderna för att få prioritet i tillverkningen kommer att öka. Och att de får bäras av produktenheterna. Att prioritera en viss batch så att den blir klar snabbare leder till att maskinerna utnyttjas sämre. Här går det att spara mellan 500 miljoner och en miljard dollar på sikt.

En annan sak är att testtiderna är två till tre gånger längre än hos konkurrenterna. När produktenheterna får betala vad det kostar kommer de att dra ned på testningen genom att göra bättre val i utvecklingsskedet. Här går det att spara en halv miljard dollar.

Ett tredje område där det finns besparingspotential är minska antalet steg i processningen plus antalet fysiska iterationer under produktutvecklingen. Det kan handla om en halv till en miljard dollar per år, skriver Digitimes.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)