JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei siktar på 7 nm med SMIC

När USA ströp tillgången till avancerade halvledarprocesser år 2020 innebar det ett hårt slag för Huaweis framgångsrika mobiltelefonverksamhet. Nu rapporterar Nikkei Asia att företaget är nära att få igång tillverkningen av mobilchip på en 7 nm-process hos det kinesiska foundryt SMIC.

SMIC har lejonparten av sina intäkter från äldre processer, det handlar om 40 nm eller mer. Företaget omfattas även det av USA:s exportrestriktioner sedan hösten 2020 så det väckte stor uppmärksamhet när det för ett år sedan dök upp en kryptokrets för Bitcoin tillverkad i en 7 nm-process.

Åsikterna gick isär om den var jämförbar med en 7 nm-processer från TSMC och Samsung men eftersom SMIC inte har tillgång till EUV-litografi är det betydligt svårare för företaget att förbättra processen. Det går visserligen att komma vidare genom att använda flera masker, vilket innebär fler steg i tillverkningsprocessen, men det leder samtidigt till lägre yield.

Efter fjolårets uppståndelse har det varit tyst, inga nya kretsar på 7 nm har dykt upp, men enligt Nikkei planerar Huawei och SMIC att dra igång tillverkningen av mobilkretsar på 7 nm redan i år. Det borde innebära att de kommer i mobiler nästa år.

En kryptoprocessor har dock betydligt färre transistorer än en systemkrets till en mobiltelefon. Experter som tidningen pratat med påpekar att yielden därför kan bli ett problem, den kan ligga under 50 procent.

Varken SMIC eller Huawei har kommenterat Nikkei:s uppgifter.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)