JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luleås digitaliseringsprojekt får fortsättning

År 2019 fick Luleå tekniska universitet uppdraget att koordinera Europas största projekt för att automatisera och digitalisera industrin. Nu får projektet Arrowhead Tools en uppföljare i form av Arrowhead fPVN med en budget på 350 miljoner kronor över tre år.

Smart produktion, eller Industri 4.0, lockar med positiva effekter som lägre produktionskostnad, sänkt energiförbrukning, mindre materialförbrukning och reducerad miljöpåverkan samtidigt som produktiviteten ökar.

– Det gör att automation blir väldigt viktigt för att kunna möta de stora utmaningarna vi ser i samhället på alla nivåer. Från Sverige- till Bryssel- och FN-nivå, sade koordinatorn och professorn Jerker Delsing till Elektroniktidningen år 2021 om 950 miljonerprojektet Arrowhead Tools.

Han leder även fortsättningsprojektet.

– Det är egentligen exceptionellt. Vi har redan testat teknologin i ett stort antal branscher, och alla ser 30 - 95 procents kostnads- och tidsbesparing. Och det är i branscher där man brukar vara imponerad av resultat på 0,3 - 0,9 procents effektivisering, säger han i ett pressmeddelande.

En flaskhals är att olika aktörer, system och maskiner inte kommunicerar med varandra automatiskt. Det krävs fortfarande en människa som översätter data mellan dem, trots att automationskapaciteten finns.

– I dagens dokumentcentrerade arbetssätt skickas filer digitalt, vilket innebär att varje informationsöverföring blir unik och personberoende. Genom att automatisera den processen skapas nya möjligheter att accelerera digitaliseringen, samtidigt som man kan begränsa riskerna med manuell datahantering, säger Johnny Sundström, chef för anläggningsdata vid Stora Enso Fors och partner i projektet.

Några andra av de 43 deltagarna är Leonardo, AVL, Multiverse, Granitor, Afry, CEA, Eurotech, Siemens, Eurostep, Semantum, Developair.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)