JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Projekt: Manual för artificiell kommunal förvaltning


En rådgivande grupp från tolv svenska kommuner ska ta fram rekommendationer för offentlig användning av artificiell intelligens.

Målet är att skapa möjligheter för kommuner att ”fullt ut nyttja möjligheterna med artificiell intelligens”, säger en av rådets representanter, Katarina Lagerqvist, digitaliseringschef i Kristinehamns kommun.

Vinnova finansierar projektet, som kallas ”Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle”. Vinnova kan även komma att finansiera konkreta projektidéer.

– Vi ser ett stort behov av att fler kommuner på allvar kommer i gång med användningen av AI, säger Fredrik Weisner på Vinnova.

AI Sweden – Sveriges nationella center för tillämpad AI – är partner. Deltagarna får utbildningar, workshops och tillgång till AI Swedens nätverk.

AI i offentlig sektor gör redan nytta i offentligt sektor. Enligt en beräkning var nyttan värd 140 miljarder kronor år 2019.

Vissa kommuner har flera lyckade användningsfall att visa upp. Men andra har inte kommit lika långt. Kommunerna lider bland annat av samma kompetensbrist som privat sektor. Det finns även strukturer som bromsar i förvaltningsmodeller och lagar.

AI-rådet har representanter från stora och små kommuner, och från kommuner som använder och inte använder AI.

Länkar:


 BILD: Midjourney (Robot watering flowers, watering pot, public park, city center, solarpunk, alone --ar 2:1)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)