JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Battericeller under hundra dollar

Det globala priset på battericeller har sjunkit till de priser som gällde för två år sedan. Det rapporterar BMI (Benchmark Mineral Intelligence).

Priset den 6 september var 98,2 dollar/kWh vilket är 20 procent lägre än ett år tidigare.

Orsaken är ett sjunkande pris på litium – i sig påverkat av investeringar i produktion efter tidigare prisökningar. Ytterligare mekanismer är att batteritillverkarna har lagren fyllda och litar på att priserna kommer att hålla sig fortsatt rimliga. Efterfrågan påverkas även av ny batteriteknik.

Priset har hittills i år halverats på den kinesiska spotmarknaden för litiumkarbonat. En bump uppåt i somras har vänt ner  och priset är tillbaka där det var i våras. 

Minns ni att det rådde panik kring litiumpriset 2021–2022? Priset sköt i höjden och med det priset på litiumjonbatterier. BMI spådde att de höga priserna skulle hålla sig till 2025. 

Våren 2022 hävdade plötsligt banken Goldman Sachs att prisökningen var över. BMI protesterade – och priserna fortsatte upp. Men sedan november har de därefter fallit rejält. Goldman Sachs prognos är den som ser rätt ut nu.

Nästa ”hundradollarsmål” är när det går att tillverka batteripack för 100 dollar/kWh. Det används som riktmärke för när elbilarna subventionsfritt borde nå inköpsprisparitet med den gamla sortens bilar

Priset på litiumkarbonat av batterikvalitet har stigit och fallit och med det priset på battericellerna. Priset passerade just 300 kr/kg. Toppen i november i fjol var 900 kr/kg. År 2020 bottnade priset på 60 kr/kg, men nu drar producenterna ner och priset väntas inte falla så mycket mer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)