JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Biografi: Elon Musk avbröt attack på ryska flottan

Av rädsla för att Ryssland skulle atombomba Ukraina, stängde Elon Musk av sitt satellitnät Starlink under en pågående attack mot ryska flottan. Det avslöjas i en kommande biografi.

Elon Musks SpaceX satellitnät Starlink är en ovärderlig komponent i Ukrainas försvar under kriget mot Ryssland, särskilt när mobilnät och Internet är nere.

Men stödet har färgats av Elon Musks nycker.

I år har SpaceX fått sälja 100 000 terminaler till landet. Men tidvis har insatsen varit ren välgörenhet. I en episod möttes Musk av en kritikstorm när det blev känt att han bett om betalning. Pentagon skrev ut en en check – men då ändrade sig Elon Musk och tackade nej.

– Pentagon hade bokstavligen en check på 145 miljoner dollar redo att lägga i min hand, suckar SpaceX vd Gwynne Shotwell när hon minns händelsen.

– Men Musk gav med sig på grund av skitsnack på Twitter och hatare på Pentagon som läckte ut historien.

Det berättar CNN i en förhandsrecension av en biografi skriven av Walter Isaacson som tidigare skrivit biografier över Steve Jobs och Albert Einstein. Boken heter ”Elon Musk” och släpps på tisdag.

Som aktör i kriget hamnar den egensinnige miljardären och företagsledaren Elon Musk personligen i diskussioner med ryska, amerikanska och Ukrainas regeringar.

De ukrainska minerade undervattensdrönarna tappade kontakten och spolades i land mitt under det pågående överfallet. Detta alltså för att Elon Musk på egen hand bestämt sig för att avbryta attacken eftersom det fanns en risk för ett “mini-Pearl Harbor”.

Ukrainas premiärminister Mykhailo Fedorov bad honom i ett sms att starta nätet igen. Musk svarade per sms att han var imponerad av drönarna men att Ukraina gick för långt och bäddade för ett strategiskt nederlag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)