JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPGIFT: Finskt stål i Teslas kaross

Plåtdelar i karossen till Tesla Cybertruck levereras av Outokumpu – Europas största leverantör av rostfritt stål. Det har två anonyma källor berättat för nyhetsbyrån Bloomberg.

Cybertruck har en ovanlig kantig kaross men Outokumpu ska i samarbete med Tesla ha lyckats designa plåtar som passar in i mönstret och med de toleranser som krävs.

Tesla har patent på en "ultrahård kallbearbetad stållegering" som är utformad för "förbättrad hårdhet och korrosionsbeständighet".

Plåtarna kommer att levereras till Teslas fabrik i Austin, Texas. Kanske från Outokumpus anläggning i Calvert, Alabama?

Varken Outokumpu eller Tesla har kommenterat nyheten till nyhetsbyrån Bloomberg. Efter att nyheten publicerats steg värde på amerikanska depåbevis på Outokumpu med 43 procent.

Cybertrucks paneler är av rostfritt stål och till och med skottsäkra, enligt vd Elon Musk. Omålat rostfritt stål sägs spela bra mot Cybertruckens rustika design. Rostfritt stål är mycket dyrare än vanligt stål, men att inte karossen behöver målas spar kostnader.

Produktionen av Cybertruck ligger två år efter tidsplanen, men nu är det senaste budet är att den ska börja volymproduceras senare i år och att leveranser ska ske innan årets slut.

Finsk heavy metal är inte bara Lordi. Outokumpu levererar rostfritt stål till broar och järnvägar, och   även till produkter som tvättmaskiner, kylskåp och avgassystem för bilar.

Outokumpu uppstod efter att malm år 1910 hittades i Outokumpu i Finland i dåvarande Kuusjärvi socken av geologen Otto Trüstedt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)