JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patentbråk: Ericsson stämmer Lenovo

Svenska Ericsson patentstämmer kinesiska Lenovo efter att bolaget enligt Ericsson maskat med att teckna licensavtal för mobiltelefoniteknik bokstavligen i decennier.

De två har inte lyckats enas om ett avtal för korslicensering. Nu stämmer Ericsson Lenovo och dess dotterbolag Motorola Mobility för patentintrång.

Logiken är att Lenovo gör patentintrång eftersom det inte existerar någon licensuppgörelse mellan dem. Eftersom Ericsson försökt få Lenovo att skriva på ett avtal under så många år – sedan 2008 enligt Ericsson – kan inte Lenovo ursäkta sig med att förhandlingar pågår.

Ericsson har valt ut fyra 5G-patent och stämmer Lenovo med dem i flera jurisdiktioner, bland annat US District Court i North Carolina.

Enligt Ericsson bryter Lenovo mot sina egna åtaganden kring FRAND-licensering – att erbjuda licensering av patent till alla som ber om det och till rättvisa och rimliga priser.

Ericsson är ute efter skadestånd, retroaktiv betalning och en signatur på ett kontrakt.

Lenovo vägrade år 2010 att skriva på ett korslicensieringsavtal där Ericsson skulle gått plus – Lenovo skulle ha behövt göra löpande royaltyinbetalningar. Och så skulle Lenovos betala tidigare olicensierade försäljning.

Ericsson hävdar Lenovo sedan dess satt käppar i hjulet för nya förhandlingar genom att ge orimliga förslag.

KÄLLA: The Register


BILD: Dall-e 3

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)