JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kritik mot KTH:s Kistaplaner i SVT

I ett inslag i SVT:s nyhetsprogram får KTH:s planer på att flytta verksamheten i Kista in till Campus på Valhallavägen skarp kritik. Det handlar förutom om att utbildningen och forskningen kan bli lidande även om att rekryteringen från närområdet riskerar att gå förlorad.

Som Elektroniktidningen redogjort för tidigare är frågan enkel – går det att spara pengar genom att flytta verksamheten i Kista till KTH:s campus vid Valhallavägen utan att forskning och utbildning blir lidande?

Utredningen som KTH gjort reser visserligen en rad frågetecken men kommer ändå fram till slutsatsen att det nog kommer att gå bra att separera utbildning och forskning från renrumsverksamheten i Electrumlabbet men har inte räknat på vad flytten kommer att kosta eller om det finns lokaler för alla.

De berörda är inte lika övertygade och nu kritiserar två personer på KTH öppet förslaget.

– Mångfald är allt. … Jag ser Rinkeby, Tensta och liknande ställer som en guldgruva, säger professor Mark Smith i inslaget på SVT.

Han driver Kista Mentorspace som är en mötesplats för studenter från KTH och Konstfack men också Karolinska Institutet liksom gymnasieelever och näringslivsrepresentanter.

Hans arbete har belönats med KTH:s pedagogiska pris.

Inslaget lyfter också fram det faktum att en flytt riskerar att minska antalet unga från Järvafältet som börjar på tekniska utbildningar.

– För just den här målgruppen så betyder avståndet mycket. Vi vet att man sällan tar sig in till stan och att då ha ett utbildningsfäste här är superviktigt, säger Alexandra Leyton, som är kommunikatör på KTH och som arbetar med rekrytering.

Du ser inslaget här.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)