JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyskland säkrar sju miljarder åt Northvolt

Northvolt tar ett lån på 600 miljoner euro från en tysk bank och tyska staten går i borgen för det.

Lånet gäller den fabrik som Northvolt ska bygga i Heide, Tyskland: Northvolt Drei, ”Tre” på tyska. Det tas från utvecklingsbanken KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) och den federala regeringen ställer sig som garant.

USA och EU tävlar om att subventionera sin elbilsindustri. EU hade länge ledningen, men för ett år sedan lade USA in en högre växel vilket fick som konsekvens att branschen i USA på ett enda år hämtade igen luckan och ligger på samma investeringsnivå som Europa inom battericellstillverkning.

En av de som bidrog till den rusningen var Northvolt, som nedprioriterade sin investering i Heide och flyttade upp sin planerade expansion i Nordamerika till första plats.

Men Heide lever uppenbarligen. Den har redan fått 155 miljoner euro i rena subventioner från tyska staten och från delstaten Schleswig-Holstein. Nu ställer sig alltså staten som borgenär för ett lån på 600 miljoner euro.

Pengarna räcker ändå inte på långa vägar för att bygga hela 60 GWh-fabriken i Heide – den kommer att kosta 4,5 miljarder euro.

Produktionsstart var ursprungligen planerad till år 2025.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)