JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kollaborativa robotar får jobb hos Volvo

Biltillverkare som Volvo har länge använt industrirobotar för tunga och monotona uppgifter i produktionen. Nu har även kollaborativa robotar, cobots, letat sig in i fabrikerna vilket förbättrar både arbetsmiljön och ergonomin.

Volvo Cars har börjat använda cobotar från Universal Robots i batterifabriken och i förstationer som bland annat limmar innertak men också vid ytbehandling.

Robotarna kan mycket mer än så, men för att komma till sin rätt behöver produktionsflödena förändras, vilket tar tid.

–  Kollaborativ automation är en implementerad teknik i många företag, men hos oss är det ganska nytt. Och så är det hos många andra stora företag också. Mindre företag är ofta mer flexibla och snabbfotade i sin utveckling av tillverkningen och flödena. Vi har vaknat lite sent, men vi är igång, säger Dan Lämkull på Volvo Cars i ett pressmeddelande från Universal Robotics.

Många uppgifter skulle i framtiden kunna utföras av cobotar, framför allt inom logistik, plock och vid förmonteringsstationer. Ett exempel som Dan Lämkull tar upp är att skruva fast paneler på dörrar, ett arbete som sliter så pass mycket på operatörernas handleder att de endast får göra uppgiften under en timme per dag.

– En annan möjlig uppgift är binpicking. Det görs idag av kolleger som hela dagen står och sorterar små detaljer, vilket en cobot med ett visionsystem skulle kunna göra. Varje del kanske bara väger något kilo, men det repetitiva momentet resulterar i att medarbetare lyfter flera tiotals ton på en vecka, säger Dan Lämkull.

Att investera i en cobot kan betala sig på så kort tid som nio månader, allt beror på vilken uppgift den tar över. Värt att tänka på är att de inte är snabbare än människor men att de kan jobba oavbrutet dygnet runt.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)