JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skapa prisar ultrarent vatten

NSS Water Enhancement Technology har utvecklat en process och ett membran som renar vatten genom att plocka bort alla partiklar ner till 10 nm. Företaget tilldelas nu Skapastipendiet på 500 000 kronor.

Stiftelsen Skapa delar varje år ut ett pris till minne av Alfred Nobel. Det delas ut till den person som gjort de mest förtjänstfulla insatserna när det gäller nyskapande och kreativitet och utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

Priset har delats ut varje år sedan 1986 och vinnaren kan kalla sig svensk mästare i innovationer.

Årets vinnare är Björn Holmström som grundat NSS Water Enhancement Technology (NSS WET).

För ett år sedan fick han dessutom konsultbolaget Afrys entreprenörsstipendium på 200 000 kr.

Bolaget grundades år 2020 och ingår sedan våren 2021 i Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan.

— Vinsten kom verkligen som en blixt från klar himmel! Jag trodde att min största chans var på pitchtävlingen, men när det inte blev något pris där trodde jag det var kört. Det blev en riktig chock när dom läste upp mitt namn! Jag är otroligt glad och stolt över detta, och är så tacksam för alla som hjälpt mig och oss under resans gång. Stort tack till Innovatum Science Park som hjälpte oss att lägga grunden och trodde på oss från början och GU Ventures som nu hjälper oss mot nya mål, säger Björn Holmström i ett pressmeddelande.

En halvledarfabrik gör av med miljontals kubikmeter vatten per år, vatten som dessutom förorenas med kemikalier. NSS WET har utvecklat en metod med membrandestillation på industriell nivå som renar vattnet ner på nanonivå.

Vattenåtgången i processen blir upp till 90 procent lägre och tvättvattnet görs rent på plats i halvledarfabriken. Efter rengöringsprocessen renas vattnet från kemikalier och kan åter släppas ut i naturen, helt utan föroreningar.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)