JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. För alla som vill fasa ut PFAS

Företag som vill att deras produkter ska vara fria från evighetskemikalierna PFAS får nu hjälp av Kemikalieinspektionen att ta reda på vilka ämnen de ska undvika. Myndigheten har samlat nästan 11 000 PFAS-ämnen i en sökbar databas.

PFAS är en grupp syntetiskt framställda ämnen som används till lite av varje, inklusive brandskydd. Eftersom de inte bryts ned i naturen kallas de ofta för evighetskemikalier och kan leda till miljö- och hälsoproblem.

Vissa PFAS-ämnen är redan förbjudna och Kemikalieinspektionen lämnade tidigare i år, tillsammans med sina systermyndigheter i fyra andra länder, in ett nytt lagförslag som syftar till att förbjuda all PFAS-användning inom EU som inte är nödvändig för samhället.

Företag som velat gå före den nuvarande lagstiftningen har hittills inte haft tillgång till något utförligt register över vilka ämnen de ska undvika.

Kemikalieinspektionen har nu uppdaterat databasverktyget PRIO så att det omfattar nästan 11 000 PFAS-ämnen. Alla PFAS-ämnen i PRIO uppfyller OECD:s PFAS-definition från 2021, den definition som man utgått från i det lagförslag som lämnades in tidigare i år.  

Det innebär att tillverkare med hjälp av PRIO-verktyget kan kontrollera att deras produkter inte innehåller PFAS. Värt att notera är att det inte är en komplett lista över alla PFAS-ämnen som finns i världen, men ger exempel på nästan 11 000 PFAS-ämnen som uppfyller OECD:s PFAS-definition.

Du hittar listan här (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)