JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson igång med Intel 4

Telekomjätten har släppt nya radionätsprodukter baserade på digitala asicar tillverkade i Intel 4, processorjättens ”4 nm-nod”. Ericsson ser därmed ut att ligga före Intel med kommersiella produkter baserade på processen.

Asicarna sitter i fyra digitala produkter till radiodelen av näten, det Ericsson kallar RAN-Compute. Det handlar dels om produkter med hög kapacitet (RAN Processor 6672 och Radio Processor 6372), dels produkter med standardkapacitet (RAN Processor 6655 och Radio Processor 6355). Bägge finns för både rackmontering inomhus och för utomhusmiljöer.

Produkterna har fyra gånger högre kapacitet samtidigt som de kan hantera fyra stycken konfigurationer för 4G och 5G och är dubbelt så energieffektiva. Och så är de bättre på att köra inferenser. Förbättringarna förklaras till stor del av Ericsson Silicon, de nya asicar som tillverkas i Intel 4.

Tilläggas kan att produkterna är förberedda för Open RAN.

Parallellt med hårdvaran släpper Ericsson två mjukvarufunktioner – Automated Carrier Aggregation och Carrier Aggregation Data Steering – som optimerar användningen av tillgängligt spektrum samtidigt som driftskostnaderna ska minska.

Den förstnämnda kan automatiskt konfigurera användningen av spektrum även när förhållandet mellan cellerna är komplext medan den andra maximerar användningen av tillgängligt TDD-spektrum på mellanbandet samtidigt som dyrbart FDD-spektrum reserveras för när det verkligen behövs.

Intressant att notera är att Ericsson ser ut att vara före Intel med produkter på Intel 4. Intel ska själv tillverka den kommande processorn Meteor Lake i den.

I somras meddelade bolagen också att Ericsson ska använda 18A-processen som ska komma i produktion år 2025 (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)