JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hanza köper Orbit One

Kontraktstillverkaren Hanza förvärvar konkurrenten Orbit One för 367 miljoner kronor plus en potentiell tilläggsköpeskilling på 91 miljoner kronor. Köpet tillför 620 anställda och en omsättning på 1,1 miljarder kronor.

Orbit One har två fabriker i Sverige (Ronneby och Huddinge) och en i Polen med totalt 620 anställda varav ungefär 65 är ingenjörer. Bolaget har en stark position på den nordiska marknaden för kontraktstillverkning av elektronik och elektromekanik med en stabil och diversifierad kundbas.

Affären kräver myndighetsgodkännanden vilket förväntas erhållas senast i början av januari 2024.

Orbit Ones vd, Mattias Lindhe, kommer att fortsätta i Hanzakoncernen och har beslutat sig för att återinvestera två miljoner kronor av den del av köpeskillingen som tillfaller honom i Hanzaaktier genom förvärv i marknaden.

Rötterna till det som blev Orbit One går tillbaka till 1964 och Ericssons fabrik för delar till telefonväxlar. Under årens lopp har den bytt händer ett antal gånger. På ägarlistan finns bland annat Nokia och ICL. Och fram till hösten 2003 även HG.

Då köpte Christer Malm och ekonomichefen Mats Johansson verksamheten som på den tiden omsatte runt 120 miljoner kronor och hade knappt hundra anställda.

Företaget ägs fortfarande av medlemmar i ledningen och styrelsen.

Elektroniktidningen intervjuade Christer Malm 2011 (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)