JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Waymo: våra taxirobotar kör bättre än du

Waymos säkerhetsrapport efter 11,5 miljoner körda kilometer för sina robotaxibilar visar att de dramatiskt sänker antalet olyckor och personskador i trafiken.

Siffrorna ska tas med en nypa salt med tanke på att Waymos taxi kör ett urval av alla tänkbara sträckor, tider och omständigheter. Exempelvis kör Waymo inte på motorvägar.

Men Waymos forskare gör ändå sitt bästa för att ta hänsyn till alla dessa faktorer och skapa någon sorts rimligt jämförelsetal. Och den siffran säger just nu att Waymos automatiska bilförare ”leder till” mycket färre krockar och skador.  

Formuleringen ”leder till” är intressant, snarare än ”orsakar”. Den används för att tydliggöra att Waymos körstil i sig leder till att andra trafikanter kring Waymotaxi i sin tur orsakar färre olyckor – och detta tycker Waymo att det kan tillgodoräkna sig.

Statistiken säger att risken för att det uppstår en polisrapporterad olycka sjunker med 57 procent varje gång en Waymobot ersätter en genomsnittligt olycksdrabbad manuell förare. Risken för kroppsskada minskar med 85 procent.

Statistiken bygger på 11,5 mijoner färdade kilometer  i San Francisco och Phoenix.  Waymo kör även numera i Los Angeles men den statistiken är preliminär och inte inräknad ännu.

Läs mer i den detaljerade rapporten.
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)