JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asien hittar mer litium

Kina och Thailand har hittat nya fyndigheter av batterimetallen litium.

Brist på litium är en återkommande oro på löpsedlarna. Problemet brukar lösa sig genom att gruvbolagen letar ett varv till.

Nu har det hänt igen. Kina har hittat en miljon ton litium i Yajiang i provinsen Sichuan i östra Tibet. Det ska vara Asiens största fynd av pegmatitlitium någonsin.

Bryträttigheterna finns hos Chengxin, som är leverantör till både CATL och BYD, världens största batteri- respektive elbilstillverkare (i december). Fyndet består av 61 miljoner ton malm som beräknas innehålla 990 000 ton litiumoxid.

Att fyndet gjordes i just Sichuan är ingen överraskning. Där finns merparten av Kinas fyndigheter.

Mer överraskande är ett färskt fynd i Thailand. Det är betydligt mindre, upp till 66 000 ton litium, men Thailand finns idag inte på 25-i-topp-listan över länder med litiumresureser.

Fyndet gjordes i Phang-Nga i södra Thailand i Ruangkiat och Bang Etu. Malmen har en renhet på 0,45 procent litium. Ropa dock inte hej – forskare ska fortfarande undersöka om kvaliteten på malmen duger för produktion.

Världens största litiumreserver fanns i fjol i Chile på 21 miljoner ton, enligt USGS. Därefter kommer Bolivia, Argentina, Chile, Australien och Kina. Med 66 000 ton tar sig Thailand in på plats 22 efter Finland på 68 000. Sverige finns inte på listan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)