JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska forskaren: Elon Musks trådlösa hjärnchip imponerar

Elon Musks företag Neuralink har opererat in ett trådlöst chip på en människahjärna efter att hittills bara experimenterat på djur. Den svenska forskaren Klas Tybrandt följer experimenten med intresse.

– Nyheten här är att man kommit så långt att man gjort första implanteringen i människa, vilket är ett stort steg som kräver väldigt mycket tidigare arbete, kommenterar Klas Tybrandt till Elektroniktidningen.

Många företag arbetar med liknande teknik – Blackrock Neurotech i USA planterade in ett chip i en hjärna redan år 2004 – men det är fortfarande endast ett fåtal som kommit så långt som till att faktiskt plantera in ett chip. 

Klas Tybrant tycker att Neuralinks projekt imponerar.

– Man jobbar med ett helhetskoncept som verkar lovande.

I konceptet ingår flexibla elektroder i form av trådar som sätts in i hjärnan med en robot, avancerade chip för utläsning, databehandling och kommunikation, samt databehandling för att få fram något användbart av de utlästa hjärnsignalerna.

– För att denna typ av teknologi ska bli användbar krävs att många olika delar kommer samman till ett fungerande koncept.

– Detta visar att deras teknologi är tillräckligt mogen för test i människa. 

Elon Musk har redan bestämt namnet på Neuralinks första produkt: Telepathy. Den ska användas som trådlöst datorgränssnitt. Förlamade är den första målgruppen.

Men huruvida produkten kommer att bli verklighet får framtiden utvisa.

– Det som kommer avgöra om detta är en framgång eller inte är hur stabilt gränssnittet kommer att vara över tiden, då dessa typer av gränssnitt måste fungera under längre tid för att de ska vara intressanta.

Vävnad och elektronik är inte särskilt kompatibla – det är en av de utmaningar som Klas Tybrandts egen forskningsgrupp studerar på Laboratoriet för organisk elektronik på Linköpings universitet.

Det finns ingen vetenskaplig dokumentation av Neuralinks försök. Det som finns hittills är en tweet av Elon Musk, företagets egensinnige ägare.

Neuralink fick tillstånd att testa chipet på människa i maj i fjol. Då planerades att 64 flexibla tunna trådar skulle placeras på en del av hjärnan som signalerar ”avsikt att röra sig”.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)