JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer Open RAN från Ericsson

Telekomjätten har gått med i franska OpenAirInterface Software Alliance (OSA) och samtidigt tagit plats i styrelsen. Draget är ytterligare ett steg i Ericssons satsning på att bli en dominerade aktör inom Open RAN.

Analyshuset Dell’Oro Group konstaterade nyligen att det är de stora spelarna som Ericsson och Nokia som dominerar marknaden för Open RAN. Och att det kommer att förbli så de närmaste åren.

Slutsatsen står i stark kontrast till de öppna gränssnitt som är tanken bakom Open RAN och som skulle göra det möjligt för operatörerna att blanda fritt när de bygger mobilnäten. Lite som med plockgodis där även mindre företag får en chans att bli valda.

Istället visar bland annat Ericssons jätteorder på 14 miljarder dollar med AT&T att operatörerna föredrar etablerade spelare som huvudleverantör när de vill uppgradera näten till Open RAN, medan endast mindre delar tillfaller andra. I AT&T:s fall fick Fujitsu andrafiolen.

Konkurrenten Verizon litar till Nokia och Samsung för Open RAN.

Dagens nyhet att Ericsson gått med och tar en styrelseplats franska OpenAirInterface Software Alliance är ytterligare ett bevis på företagets satsning på öppna radionät.

OSA, som grundades 2014, arbetar för att öppen källkod ska användas i alla möjliga sammanhang inklusive 5G och 6G. Bland medlemmarna finns Nokia Bell Labs, Orange, Interdigital, Qualcomm, AMD och Fujitsu.

Organisationen slöt i fjol ett samarbetsavtal med Open RAN Alliance.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)