JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppgift: UK:s tredje gigafabrik kan bli kinesisk

Enligt uppgifter till brittiska Sunday Times är kinesiska Eve Energy intresserat av att bygga en battericellsfabrik i brittiska Coventry, som länge sökt efter en intressent.

Coventry tycks äntligen fått tag på någon som vill bygga en batterifabrik på orten. Tidigare har staden bland annat missat en chans att få en batterifabrik av indiska Tata, som istället valde Somerset.

Sunday Times uppger data om bygget som matchar vad Coventry sagt tidigare: fabriken skulle ligga vid flygplatsen och uppta en yta på en halv kvadratkilometer. Årskapaciten på sikt skulle vara 60 GWh och den skulle på sikt innebära 6000 direkta arbetstillfällen. 

Storbritannien anser sig vara i desperat behov av egen  tillverkning av battericeller för elbfordon. Men det har gått trögt. Coventry är det tredje bygge som kan sägas vara aktivt idag vid sidan av japanska Nissan i Sunderland och indiska Tata i Somerset.

Det urspungligen svenska projektet Britishvolt i Blyth tycks återigen ha havererat, denna gång i händerna på australiska Recharge. Förhandlingar pågår med nya intressenter.

Eve Energy erbjuder battericeller och skräddarsydda batterisystem i Europa för fordon och energilager. Tillverkningen sker i Kina men bolaget försöker även etablera produktion utomlands Europa. Eve bygger sedan tidigare en cellfabrik i Debrecen, Ungern.

BILD: Eve Energy

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)