JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Datacenter på graven av svensk gigafabrik

Ett fabriksområde i Northumberland, UK, skulle fått en svensk 30 GWh-fabrik för tillverkning av battericeller – Britishvolt. Nu byggs där ett datacenter istället.

December 2019 tog svensken Lars Carlström initiativ till ett projekt att bygga en battericellsfabrik i Storbritannien. Den döptes till Britishvolt efter mönster från Northvolt.

Efter flera turer kring gick Britishvolt i graven i januari. Brittiska pressen beskrev ett misskött projekt. Finansiärerna tappade tron och staten vägra skjuta till pengar eftersom projektet inte gick framåt.

– Britishvolt fallerade på grund av bristande engagemang från brittiska regeringen, säger Lars Carlström till Elektroniktidningen.

Men kunde någon annan batterifabriksbyggare ta över själva platsen, ett fabriksområde i Blyth i Northcumberland? Den kunde fått en flygande start med ett utmärkt läge till el och transport och alla tillstånd klara för bygget.

Nej, så blir det inte – det är nyheten för dagen. Epilogen för Britishvolt är att ett datacenter kommer att byggas på platsen efter att den köpts av amerikanska investeringsbolaget Blackstone som började investera i datacenter år 2021.

Lars Carlström själv lämnade Britishvolt januari 2021 för att grunda en gigafabrik i Italien, Italvolt – som nu har ekonomiska problem.

Ett år senare grundade han Statevolt i USA, och planerar en serie gigafabriker där. Plus en 40 GWh-fabrik i UAE som ska vara i drift i slutet av år 2026.

Bland Statevolts partners finns israeliska uppstarten Storedot, som utvecklar battericeller som enligt Storedot kommer att ha extrema prestanda.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)