JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Polestar 5 snabbladdade israeliska batteriet

En Polestar 5 laddades från 10 till 82 procent på exakt 10 minuter med ett 77 kWh-batteri av celler från israeliska Storedot. Polestar har lagt upp en film av demonstrationen.

Här kan du se testet

Länk

Batteriet matades med mellan 310 och 380 kW.

Storedot har funnits i decennium och gjort väsen av sin patenterade battericell.  Laddhastigheten har tidigare demonstrerats i labbmiljö, men Polestar är först av Storedots partners att demonstrera ett fullskaligt batteri i en riktig bil.

Testet skedde tidigare i april. Igår skickade Polestar ut ett pressmeddelande. Enligt Jens Groot, chefsingenjör för Polestars batterisystem, är testet en världsnyhet.

– För ett standardfordon utan några nya kylsystem har vi laddningshastigheter som jag inte har sett någon annanstans. Vi nådde konsekvent hastigheter på 310-380 kW.

Laddeffekter över 300 kW är inget nytt. Men här skedde inte den effektminskning som enligt Jens Groot normalt sker under laddning.

– Det här är ett bevis på att vi nu kan ladda med dessa hastigheter i en standardbil. Vi har inte lagt till något nytt utanför batteripaketet. Den har fortfarande den ursprungliga kylpumpen och fläkten, säger Jens Groot.

Polestars partner Storedot använder en kiseldominerad battericellsteknik. 

– Vi har utvecklat långlivade celler med både hög energi och extremt snabb laddningsförmåga, säger Dan Corfas på StoreDot.

– Med det här batteriet spelar det nästan ingen roll när du stannar för att ladda din bil. Oavsett om du stannar för att ladda vid 10 procent eller 60 procent kommer du att uppnå samma hastigheter, säger Dan Corfas.

När kan tekniken finnas i en kommersiell bil?

– Vi siktar på att kunna göra extreme fast charging år 2027. Tekniken utvecklas vidare både hos oss och leverantörerna, säger Polestars Graeme Lambert.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)