JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Boliden moderniserar 5G-nätet i Kankbergsgruvan

Tillsammans med Telia och Ericsson ska 5G-nätet i den 750 meter djupa gruvan moderniseras med funktioner som network slicing, positionering och distribuerad beräkningskraft, edge computing. Dessutom går Boliden med i forskningsprojektet Northstar.

Målet är att förstå de krav på kapacitet, stabilitet och säkerhet som ställs på nätet och de saker som kopplas upp i riktig gruvdrift. Det handlar om nya tekniska förmågor för att testa fjärrstyrda och självkörande fordon och maskiner i skarp miljö.

Det befintliga 5G-nätet i Bolidens gruva i Kankberg ska därför uppdateras med nya funktioner som network slicing, positionering och edge computing.

– För oss handlar den här satsningen om att stresstesta 5G på riktigt och utforska helt nya funktioner i 5G-nätet – som att kunna prioritera datatrafik mellan olika fordon och maskiner i gruvan. Så att varje uppkopplad sak har precis den kapacitet, stabilitet och säkerhet som krävs, säger Stefan Castehav på Boliden i ett pressmeddelande.

Ett annat område företaget kommer att titta på inom ramen för Northstar-samarbetet är positionering via 5G-nätet för att ännu mer precist kunna lokalisera både personal och maskiner. Viktigt vid nödsituationer men också för att övervaka fjärrstyrda och autonoma maskiner och fordon.

Fotograf: Tomas Westermark/Boliden

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)