JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 50 miljoner till svenska minnesmästarna

Göteborgsbaserade Zeropoint Technologies får en investering på över 50 miljoner kronor. Pengarna kommer via Chalmers Ventures från investerare som Industrifonden, Matterwave och Climentum.

Zeropoint har algoritmer och hårdvara som magiskt med hjälp av realtidskomprimering trollar fram massor av extra minne på alla nivåer i minneshierarkin, från sekundärminne till cache, utan att straffa databehandlingen med fördröjningar.

Konceptetet är lätt att förstå men svårare att implementera. I väntan på att branschen, från minnestillverkare till processortillverkare, ska våga börja tro på nykomlingen, har Zeropoint hittills bara en betalande kund.

Zeropoints teknik är generell men företaget fokuserar just ju på servermarknaden där det finns gigantiska summor att spara. Det insamlade kapitalet ska läggas på expansion och uppskalning.

De potentiella kunderna inkluderar några av de största halvledarföretagen i världen.

– Våra produkter är eftertraktade av datacenteroperatörer som försöker övervinna den växande utmaningen med minnesflaskhalsar, säger företagets vd Klas Moreau.

Tekniken är verifierad på TSMC i 5 nm för en kinesisk kund  som sedermera drabbades av USA:s halvledarembargo och aldrig fick tillverka sin krets.

Den existerande kunden ska komprimera CXL-länkar för  externt minne via PCI Express. 

Minneskapaciteten ska kunna öka 2 till 4 gånger samtidigt som prestanda per watt ökar upp till 50 procent.

– I kombination kan dessa två effekter minskar de totala ägandekostnaderna för datacenterservrar med upp till 25 procent, säger Zeropoint i ett pressmeddelande.

Något som kan ge företaget en skjuts är att TSMC:s 3 nm-nod inte lyckats krympa minnet från 5 nm, så halvledartillverkare är på jakt efter mer minne.

Elektroniktidningen råkade intervjua vd Klas Moreau igår och det kommer en text i juninumret av Elektroniktidningen.

Signa upp för en prenumeration här (länk). Det är gratis om du är i branschen eller student.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)