Uppsalaföretaget som utvecklat en elektriskt styrbar film som reglerar ljusinsläppet genom fönster har länge kämpat med lönsamheten. Nu lägger storägaren ett bud som rekommenderas av styrelsen.
För tre år sedan kom ett icke förankrat bud från Topright Nordic som avvisades av styrelsen. Denna gång är det Färna Invest, som äger knappt 30 procent av Chromogenics, som lagt ett kontantbud.
Budet värderar bolaget till 66 miljoner kronor och innebär en premie på drygt 72 procent jämfört med onsdagens stängningskurs på 5,8 kronor och en premie på 52 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen under de senaste 180 handelsdagarna.
Chromogenics teknik har sitt ursprung i 20 års forskning på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Företaget grundades år 2002 och börsnoterades våren 2017.
Den elektrokroma film som läggs på glasytan består av två plastfilmer – den ena belagd med volframoxid, den andra med nickelvanadiumoxid – och en elektrolyt med litiumjoner däremellan.
Det två metallerna har motsatta egenskaper. Volfram blir mörkare när den tar upp litiumjoner medan nickel blir mer genomskinlig när det får litiumjoner. På så sätt kan den färdiga filmens ljusgenomsläpp styras med en spänning som driver jonerna i olika riktning.
Läs en längre artikel om bolaget och dess teknik här (länk).