JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 40 miljoner till Sveriges nya halvledarcentrum

Vinnova har utsett Swedish Chips Competence Centre (SCCC) till Sveriges kandidat till ”Kompetenscenter inom halvledarteknik” inom EU:s forskningssatsning Chips JU. Universitet i Lund, Chalmers och KTH står bakom förslaget.

– Det ska fungera som en knutpunkt för kunskapsförmedling. Till stor del handlar det om att utbilda anställda i företagen, bland annat i design av kretsar. Centrumet ska också hjälpa företagen att få tillgång till de anläggningar som EU satsar på för att prova ut ny teknologi inom halvledare, så kallade pilotlinor, säger Adela Saavedra Granholm på Vinnova i ett pressmeddelande.

Satsningen på kompetenscentrum är en del av ett paket inom EU:s halvledarförordning, European Chips Act. Det syftar till att stärka ekosystemet för halvledare i EU, öka motståndskraften hos försörjningskedjor och minska externa beroenden.

Hälften av finansieringen till centrumen kommer från EU och den andra hälften från det egna landet.

Det svenska centrumet ska samarbeta med kompetenscentrum i andra länder, inte minst inom Norden.

Vinnovas nominering innebär att det svenska konsortiet kan ansöka om finansiering i den kommande EU-utlysningen i Chips Joint Undertaking som öppnar i juli. Sammanlagt handlar det cirka 3,5 miljoner euro under en fyraårsperiod. Beslut om finansiering tas i november.

Centrumet beräknas kunna vara igång i slutet av 2024 eller början av 2025.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)