JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST får 23 statliga miljarder till fabrik på Sicilien

Idag gav EU-kommissionen klartecken till Italien att subventionera ST Microelectronics nya fabrik i Catania med två miljarder euro. Kiselkarbidfabriken förväntas gå loss på cirka 5 miljarder euro och ska tillverka kraftkomponenter på 200 mm-wafers.

– Anläggningarna i Catania kommer att bidra till att vända trenden med att vara alltför beroende av import av produkter som är särskilt relevanta för de europeiska målen om digital och grön omställning, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

ST Microelectronics har sedan flera decennier halvledartillverkning i Catania på östra Sicilien. På senare tid har fabriken skiftat fokus mot kraftkomponenter i kiselkarbid. För två år sedan beslutade företaget att bygga en fabrik på orten för att tillverka substrat med teknik som utvecklats i Sverige på före detta Norstel i Norrköping.

Den fabriken går loss på 730 miljoner euro över fem år och ska initialt tillverka wafers på 150 mm för att så småningom gå över till 200 mm.

Catania blir också hem för delar av EU:s fjärde pilotlina som just har fokus på material med breda bandgap inklusive kiselkarbid.

Nu har alltså EU-kommissionen gett klartecken till att Italien subventionerar en ny fabrik för kiselkarbidkomponenter på 200 mm-skivor med två miljarder euro. Den totala investeringen ligger på 5 miljarder euro. Fabriken ska tas I drift redan 2026 men vara uppe i full kapacitet först 2033 då den får en kapacitet på 15 000 wafers per vecka.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)