JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska molnbolaget tar in en halv miljard

Uppstartsföretaget Evroc, som vill bli ett alternativ till amerikanska jättar som Amazon Web Services, Google Cloud och Microsoft Azure, har tagit in en halv miljard kronor, skriver Dagens Industri. Företaget grundades så sent som i slutet av 2022.

Det första datacentret har redan börjat byggas i närheten av Arlanda men ambitionen är att skapa ytterligare nio runt om i Europa fram till 2030. Varje datacenter ska ha upp till 100 000 serverkort så det totala kapitalbehovet ligger en bit över hundra miljarder kronor.

Dagens Industri avslöjade idag att företaget tagit in 489 miljoner kronor från existerande ägare. Det handlar om riskkapitalbolaget EQT och Norrsken liksom det franska riskkapitalbolaget Blisce.

De två förstnämnda har tidigare satt in 150 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att bygga Europas första moln i hyperskala och AI-infrastruktur, och vi kommer att återkomma när vi har mer att berätta om helheten kring finansieringen, säger Mattias Åström till Di.

Evroc har ett utvecklingskontor i franska Sophia Antipolis.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)