JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill se EU-stöd för PCB och EMS

Det räcker inte med att bara bygga fler halvledarfabriker i Europa, det behövs också lokal produktion av mönsterkort och elektronik. Branschföreningen Svensk Elektronik bjuder in till ett kort webbmöte den 2 oktober om en nationell samverkan kring frågan.

Det är ingen hemlighet att tillverkningen av mönsterkort nästan helt lämnat Europa för lågprisländer i Asien, framförallt Kina. Det har gått så långt att Europa bara står för 2,9 procent numera, en siffra som förväntas minska till 1,7 procent år 2035.

Lika illa är det med avancerad kapsling där Europa bara stod för 1,9 procent i fjol, vilket förväntas minska till 1,4 procent år 2035.

Trenden är densamma för elektroniktillverkning, trots talet om att allt fler företag flyttar hem produktionen. I fjol svarade Europa för 16,7 procent vilket spås minska till 15 procent år 2035.

Just den trenden handlar inte om att tillverkningen flyttar utan att det satsas mer i andra världsdelar vilket får vår andel att krympa.

Siffrorna kommer från en rapport som branschorganisationen IPC publicerade före sommaren och som ligger till grund för det arbete som nu pågår med att övertyga EU om att satsa även på dessa områden i vad som skulle kunna bli Chips Act 2.0.

Svensk Elektronik bjuder nu in till ett webbsänt frukostmöte den 2 oktober för att informera alla som arbetar med mönsterkort och elektronikproduktion i Sverige om initiativet och vad som behöver göras nationellt.

Branschorganisationen vill också få in åsikter och förslag för arbetet mot en utökad Chips Act där även mönsterkort och elektroniktillverkning ingår.

Du hittar anmälan här.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)