JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola byter chef
Image
Greg Brown
Problemen för Motorolas mobiltelefoner blev till sist för stora för företagets vd Ed Zander. I fredags sade han upp sig, för att från nyår ersättas av företagets hittillsvarande nummer två, Greg Brown.
Motorola har ett förskräckligt år bakom sig med flera förlustkvartal. Marknadsandelarna på mobiltelefoner har fallit från 21 till 13 procent och bolaget blev omsprunget av Samsung i racet om världens näst största mobiltillverkare.

En konsekvens blir nu att vd Ed Zander lämnar sin post och ersätts av sin närmaste man Greg Brown. Att Zander inte fått sparken utan lämnar på egen begäran indikeras av att han sitter kvar som styrelseordförande till bolagsstämman i maj. Han har varit vd i fyra år.

Vd-bytet räcker dock knappast långt. Brown har inte ens hunnit tillträda innan kritiker ifrågasätter om han är så kraftfull som ämbetet kräver. På börsen spekuleras i möjligheten att Motorola ska sälja sin nätverksdel, för att få pengar till en nysatsning på mobilerna.

Greg Brown säger i ett uttalande att "vi har mycket att göra" men hävdar också att mycket redan är gjort. "Vi har genomfört en rad förändringar och gjort framsteg under året", säger han till tidningen Wall Street Journal.

Brown har jobbat på Motorola sedan 2003, och bland annat lett förvärvet av Symbol Technologies, som med 3,9 miljarder dollar i köpeskilling var företagets näst största genom tiderna. Han ledde också Motorolas bilelektroniksektion och vände den från förlust till vinst innan den såldes till Continental för 1 miljard dollar. Han nominerades till företagets andreman - COO, Chief Operating Officer - i mars i år, och har även tagit plats i styrelsen. Han har även politisk erfarenhet som medlem av president Bushs rådgivande kommitté för telekomsäkerhet och det amerikansk-kinesiska handelsrådet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)