JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kemi har börjat kontrollera mera

Kemikalieinspektionen har sedan år 2008 kontrollerat om olika produkter följer RoHS-direktivet. Hittills har Kemi mestadels tagit över produkter som Elsäkerhetsverket testat för elsäkerhet  – men nu är det dags för mer egen urvals-verksamhet.
– I år har vi startat ett eget projekt där vi själva väljer ut vilka produkter som ska testas. Vi är klara med insamlandet. Nästa steg är att testa produkterna med XRF-instrument, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen (Kemi).

Fram till i år har 212 elektriska leksaker och 254 produkter klassade som hemelektronik fått känna på röntgenpistolen som Kemi använder i sitt labb för att hitta ämnen som är förbjudna enligt RoHS. De produkter som fastnar i den första kontrollen skickas sedan vidare till ett externt labb där man fastställer den exakta halten av de olika i ingående ämnena.

– Från Elsäkerhetsverket får vi en väldig blandning av produkter, från spishällar och lampor till värmeelement. Nu vill vi fokusera på en produktkategori där vi genom året sett att det funnits brister, förklarar Mariana Pilenvik.

Valet av extrakontroll har därför fallit på hårfönar och hårtänger. I en första omgång har Kemi valt ut cirka 40 produkter, som nu alltså ska börja analyseras.

– Hur vi går vidare nästa år är inte beslutat ännu. Vi kan komma att fortsätta att fokusera på denna kategori, om vi ser att det behövs. Vi kan också komma att utöka med andra produktkategorier, som vi upplever har större problem.

Samarbete med Elsäkerhetsverket kvarstår parallellt med den utökade verksamheten.


Läs även: Få straffade för brott mot RoHS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)