JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I oktober öppnade det amerikanska telekombolaget Mavenir ett innovationscenter i Stockholm. Tanken är att dra nytta av det lokala ekosystemet för att utveckla nya produkter och hitta samarbetspartners inom framförallt industriell IoT.

– Sverige är ett innovationsland med ett ekosystem av telekom­företag, industrier och inkubatorer, säger Aniruddho Basu som är ansvarig för den affärsenhet som kallas nya verksamheter.

Hans kollega Mikael Rylander, med ansvar för radioprodukterna, fyller i:

– Det finns mycket kompetens här, med Ericsson, Huawei och konsultbolagen, det är talangerna vi letar efter.

Mavenir är nog okänt för de flesta trots att företagets mjukvaruprodukter finns hos Telenor, Telia och Tre. Det är därmed sannolikt att företaget haft ett finger med i spelet när du ringt eller nyttjat en mobiltjänst i LTE-näten.

– Idag kommer 90 till 95 procent av intäkterna från operatörer. Vi vill växa inom nya segment som privata nät och and­ra vertikaler, säger Aniruddho Basu.

Det är här som det svenska kontoret ska bidra genom att utveckla nya produkter som framförallt passar för de privata mobilnät som industrin kommer att bygga för bland annat fabriker, industriområden eller hamnar.

Det handlar om tre nya mjukvaruprodukter: en makroprodukt för RAN, en för så kallade Neutral Host (mobilnätet delas av flera operatörer) och en för småceller.

– De kommer i två versioner, för 4G och 5G.

Även den första egna hård­varan är under utveckling. Det är radioprodukter för makronäten och för massiv mimo men arbetet görs hos partners.

– Själva håller vi på att utveckla en millimetervågsradio, säger Mikael Rylander.

Kontoret i Stockholm som redan har 30 anställda, är tänkt som en tvilling till utvecklingsverksamheten vid huvudkontoret i Dallas.

– De senaste åren har det skett en migration från Silicon Valley till Texas. Det är ett investerings­vänligt klimat som gjort att innovationer på teknikområdet växer.

I Stockholm finns partnerskap med Things och Antler. Things kan ses som en inkubator med fokus på hårdvara. Även Antler har ett liknande koncept men på andra områden.

– De har ett intressant sätt att göra urvalet, säger Aniruddho Basu.

När industrin börjar bygga egna nät för att automatisera verksamheten behövs också verktyg som kan göra något vettigt med all data. Det öppnar möjligheter för innovativa bolag att slå sig in jämte de stora automationsföretagen.

Ett exempel skulle kunna vara programvara för att styra självkörande robotar som transporterar material i fabriker, så kallade AGV:er.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Ett annat och mer konkret exempel är Uppsalaföretaget Stream Analyze som utvecklas mjukvara för analys av stora ­datamängder långt ute i näten. En möjlig tillämpning är förebyggande underhåll.

– Det går att addera den här typen av mjukvara på nätverksstacken, det har inte varit möjligt förut. Det blir lite som en appstore för industritillämpningar.

 

O-RAN och openRAN

De senaste åren har det startats flera initiativ för att öppna upp gränssnitten i mobilnäten och därmed även öka innovationstakten och konkurrensen, en trend som gynnar företag som Mavenir.

De mest kända, och samtidigt förvirrande i och med att de har likartade namn, är O-RAN och openRAN.

O-RAN, eller Open Radio Access Network Alliance, kan ses som ett standardiseringsorgan vars kravspecifikationer kompletterar dem som finns i 3GPP, den organisation som driver standardiseringen av mobilnäten. För att göra det än mer förvirrande är det ungefär samma företag med i bägge grupperna.

– Kanske leverantörer som Huawei, Ericsson och Nokia har ett övertag i 3GPP medan det är omvänt i O-RAN, säger Mikael Rylander.

Inom ramen för O-RAN sker också en viss produktutveckling, som samarbetet mellan AT&T och Nokia kring ett managementsystem. Men det är mer av ett undantag än huvudanledningen till att O-RAN bildades så sent som i februari 2018 av AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo och Orange.

OpenRAN är ett så kallat ”Facebook Telecom Infraproject” för RF-gränssnittet. Exakt hur öppet det är kan diskuteras, men det är i varje fall öppnare än de gränssnitt som de stora telekomleverantörerna använder mellan radion och basbandet.

OpenRAN utgår från det som kallas Split 7.2 i specifikationen för 5G vilket definierar ett antal gränssnitt mellan radio och basband.

Även om det utvecklas produkter för OpenRAN är det än så länge få mobilnät som de kan användas i. Dagens mobilnät har i hög grad gränssnitt som är proprietära.

– Det är ett helt ekosystem som vill konkurrera med de stora telekomleverantörerna så det växer. Det gäller både för traditionella mobilnät och för privata, säger Mikael Rylander.

 

 

Betjänar tre miljarder mobilabonnenter

Det amerikanska telekombolaget Mavenir utvecklar mjukvaruprodukter till corenätet i LTE och 5G. Det handlade framförallt om meddelande- och rösttjänster, exempelvis VoLTE (röstsamtal över LTE), VoWi-Fi (röstsamtal över wifi) och RCS (ett protokoll för kommunikation mellan bland annat operatörer och mobiler) men också andra IP-baserade tjänster som IMS.
Företaget grundades år 2004 men förvärvades 2015 av kanadensiska Mitel för 560 miljoner dollar. Det blev en kultkrock så 2017 köptes verksamheten loss och Mavenir återuppstod.
Grunden är fortfarande densamma, mjukvarukomponenter till mobilnäten, men portföljen har blivit bredare genom förvärv och egen utveckling. Idag finns produkter för alla lager i 5G-stacken. Allt baserat på virtualisering och generisk hårdvara, det vill säga x86-kort från exempelvis Dell, HP och Intel.
Mavenir uppger sig vara störst på VoLTE med tre miljarder användare plus att över 300 miljoner abonnenter hanteras på någon av företagets virtualiserade mjuk­varuplattformar.
I dagsläget finns inga egna radioprodukter utan företaget samarbetar med andra leverantörer när så behövs.
Mavenir är privatägt med huvudkontor i Dallas, USA. De 3 100 anställda finns utspridda runt om i världen. Ungefär hälften sysslar med utveckling i USA, Indien, Kina och Europa. 45 procent arbetar med installation, support och drift medan fem procent sköter försäljningen.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)